Wees wijs met overwaarde
Momenteel is woningoverwaarde erg actueel. Heb je geen verhuisplannen? Dan ben je er mogelijk niet mee bezig. Maar ook zonder dat je het weet, kan je huis ineens meer waard zijn dat de
(rest)hypotheek die er nog opzit. Maar wat heb je daar aan?
Verzilveren?
Overwaarde is een raar ding. Je kunt dit niet heel eenvoudig inzetten voor andere zaken dan je huis. Er zijn wat opties om er geld mee vrij te spelen. Vraag je financieel adviseur bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van een zogenaamde verzilver- of opeethypotheek.
Verbouwen
Wat vaker gebeurt, vooral wanneer een nieuwe woning niet in de plannen zit, is de overwaarde inzetten om het huis verbouwen. Dit vraagt dan wel om een taxatie van het huis ná verbouwing en een offerte van een aannemer. Bovendien is het in dit geval belangrijk om alle bonnetjes en rekeningen die met deze verbouwing te maken hebben goed te bewaren.
Geen aftrek
In principe gebruiken huizenbezitters hun overwaarde met name bij de koop van een nieuwe woning. Door die overwaarde meteen af te lossen op de nieuwe hypotheek, heb je minder hypotheek nodig en zijn je woonkosten lager. Dit is ook zoals de overheid het graag ziet. Maar het is niet per se nodig. Gebruik je de overwaarde echter voor iets anders dan je hypotheek, dan krijg je over het deel van die overwaarde echter geen hypotheekrenteaftrek. Wat de woonlasten verhoogt.
Rentekorting
Gebruik je het wel voor je hypotheek, dan krijg je vaak korting op de rente omdat hypotheeksom en woningwaarde dichter bij elkaar komen liggen en de bank hierdoor minder risico loopt. Dit geldt overigens voor elke woningbezitter met een hypotheek, ook wanneer je niet (ver)koopt. Is de hypotheek deels afgelost of is je woning meer waard, dan kan de verhouding tussen woningwaarde en hypotheeksom kleiner zijn waardoor een rentekorting misschien mogelijk is. Vaak is dan wel een taxatie verplicht. Vraag bij je bank of financieel adviseur of je hiervoor in aanmerking komt. Banken komen hier namelijk niet altijd vanzelf mee.
Alles uitgeven?
De enige manier om je overwaardegeld echt helemaal vrij te krijgen, is geen nieuw huis meer kopen. Bijvoorbeeld wanneer je naar een huurhuis gaat (ook niet eenvoudig te vinden tegenwoordig) of emigreert. Maar let ook dan op: koop je binnen drie jaar na het vrijkomen van je overwaarde weer een woning, dan zul je die overwaarde alsnog moeten inzetten om maximaal te genieten van de renteaftrek. Wat het ook wordt: zoek in alle gevallen een financieel expert op.